Zdrowe jelita

Jelita stanowią nie tylko końcowy odcinek przewodu pokarmowego, ale również tworzą barierę przed patogenami ze świata zewnętrznego. Znajdująca się w nich flora bakteryjna to biliony mikroorganizmów, które żyją z człowiekiem w symbiozie. To właśnie dzięki nim wspomagany jest nasz układ immunologiczny, a najnowsze badania wykazują, że także układ nerwowy.

Jak zadbać o zdrowe jelita?

Dobroczynny skutek działania bakterii fermentujących mleko znany był już ludziom w starożytności. Zjawisko probiozy i interakcji pomiędzy bakteriami badali między innymi Louis Pasteur i Ilja Miecznikow. Wykazano, że spożywanie jogurtów i kefirów korzystnie wpływa na zdrowie dzięki zawartym w nich bakteriom fermentacji mlekowej oraz że wysoka koncentracja bakterii z gatunku Lactobacillus w jelicie ma wpływ na zdrowie i długowieczność człowieka.

Sam termin „probiotyk” został wprowadzony w 1965 roku i określał on substancję lub organizm, który wpływał na równowagę mikroflory jelitowej. Probiotyki to według Światowej Organizacji Zdrowia „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”. Stanowią żywność czynnościową i są to specjalnie wyselekcjonowane kultury bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus).

cleaning-3977589_1280

Dobroczynny wpływ probiotyków, ustalony w oparciu o badania naukowe to:

– zapobieganie zakażeniom jelitowym

 -immunomodulacja i immunostymulacja

– łagodzenie objawów nietolerancji laktozy

– poprawa profilu lipidowego u osób z wysokim poziomem cholesterolu

– poprawa zaburzeń flory jelitowej w wypadku biegunek poantybiotykowych

– potencjalny wpływ antykancerogenny w przypadku raka jelita grubego

Przykłady organizmów probiotycznych to:

– Lactobacillus casei

– Lactobacillus plantarum

– Lactobacillus rhamnosus

– drożdże probiotyczne Saccharomyces boulardii

Aby szczep mógł zostać uznany za probiotyczny musi spełnić wiele kryteriów. Między innymi musi posiadać dokładnie zidentyfikowane pochodzenie, badania in vitro, potwierdzające bezpieczeństwo stosowania i mechanizmy działania szczepu oraz badania in vivo na modelach zwierzęcych. Aby produkt mleczny można było uznać za probiotyczny powinien on w 1 gramie zawierać co najmniej 100 mln jednostek Lactobacillus.

Zatem dobroczynne działanie probiotyków opiera się na wspomaganiu prawidłowej pracy jelit np. w zaparciach, biegunkach, zespole jelita drażliwego czy chorobach zapalnych jelit. Szczególnie zaleca się stosowanie probiotyków po antybiotykoterapii, kiedy naturalna flora jelitowa zostaje poważnie zaburzona.

Najważniejsze preparaty probiotyczne bez recepty w różnych postaciach:

  • w saszetkach: Enterol, Dicoflor, Osłonka Junior
  • w kapsułkach: Vivomixx, Acidolac, Multilac, Sanprobi Barier, Sanprobi IBS, Sanprobi Stress
  • w płynie: JoyDay PROBIOTYK, Dicoflor krople, Vivomixx krople
Aleksandra Modrzewska

Jestem studentką V roku farmacji na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. W obecnym czasie zajmuję się pisaniem pracy magisterskiej w katedrze Farmakologii z Farmakodynamiką. Interesuję się zdrowym odżywianiem, szczególnie pod kątem diety bazującej na roślinach. Uwielbiam zwierzęta, podróże i aktywny tryb życia. W wolnych chwilach zgłębiam tajniki medytacji mindfulness, praktyki jogi i wiedzy na temat kultur azjatyckich.

Aleksandra Modrzewska

Jestem studentką V roku farmacji na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. W obecnym czasie zajmuję się pisaniem pracy magisterskiej w katedrze Farmakologii z Farmakodynamiką. Interesuję się zdrowym odżywianiem, szczególnie pod kątem diety bazującej na roślinach. Uwielbiam zwierzęta, podróże i aktywny tryb życia. W wolnych chwilach zgłębiam tajniki medytacji mindfulness, praktyki jogi i wiedzy na temat kultur azjatyckich.