Dobroczynny wpływ probiotyków, ustalony w oparciu o badania naukowe to:
– zapobieganie zakażeniom jelitowym
-immunomodulacja i immunostymulacja
– łagodzenie objawów nietolerancji laktozy
– poprawa profilu lipidowego u osób z wysokim poziomem cholesterolu
– poprawa zaburzeń flory jelitowej w wypadku biegunek poantybiotykowych
– potencjalny wpływ antykancerogenny w przypadku raka jelita grubego
Przykłady organizmów probiotycznych to:
– Lactobacillus casei
– Lactobacillus plantarum
– Lactobacillus rhamnosus
– drożdże probiotyczne Saccharomyces boulardii
Aby szczep mógł zostać uznany za probiotyczny musi spełnić wiele kryteriów. Między innymi musi posiadać dokładnie zidentyfikowane pochodzenie, badania in vitro, potwierdzające bezpieczeństwo stosowania i mechanizmy działania szczepu oraz badania in vivo na modelach zwierzęcych. Aby produkt mleczny można było uznać za probiotyczny powinien on w 1 gramie zawierać co najmniej 100 mln jednostek Lactobacillus.
Zatem dobroczynne działanie probiotyków opiera się na wspomaganiu prawidłowej pracy jelit np. w zaparciach, biegunkach, zespole jelita drażliwego czy chorobach zapalnych jelit. Szczególnie zaleca się stosowanie probiotyków po antybiotykoterapii, kiedy naturalna flora jelitowa zostaje poważnie zaburzona.