Zdrowe alternatywy dla białego cukru

   Cukier należy do najbardziej powszechnych i jednocześnie najbardziej szkodliwych substancji słodzących. Na 100 g cukru przypada aż 400 kcal. Nadużywanie spożycia cukru powoduje nadwagę, otyłość próchnicę zębów, podrażnienie przewodu pokarmowego czy chorobę niedokrwienną serca. Jeśli nie jesteśmy w stanie całkiem zrezygnować z cukru, warto wiedzieć, czym możemy go zastąpić w diecie.

Stewia (łac. Stevia rebaudiana)

  • Roślina, która pochodzi z Ameryki Południowej- Paragwaju i Brazylii
  • Istnieją 154 rodzaje stewii, ale tylko 2 z nich charakteryzują się słodkim smakiem
  • Stosuje się ją pod postacią świeżych lub suszonych liści, a także ekstraktów w formie tabletek, proszku lub płynu
  • Za słodki smak odpowiadają glikozydy stewiolowe- stewiozyd i rebaudiozyd A
  • Są odporne na wysokie temperatury i nie ulegają fragmentacji
  • Wykorzystywana w napojach, produktach piekarskich, gumach do żucia, pastach do zębów
  • Największą zaletą stewii jest jej bezkaloryczność i praktycznie zerowy indeks glikemiczny- nie przyczynia się do gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi

Ksylitol

  • Nazywany jest również cukrem brzozowym
  • Ma postać bezzapachowego, białego, krystalicznego proszku
  • Pozyskiwany z łuszczyn kukurydzy, co jest rozwiązaniem bardziej ekonomicznym i przyjaznym dla środowiska
  • Pozostawia charakterystyczny chłód na końcu języka, a więc jest dodawany do gum do żucia i płynów do płukania jamy ustnej czy miętówek
  • Dostarcza 40% mniej kalorii niż cukier i ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny od tradycyjnego cukru- stanowi idealny produkt dla cukrzyków i osób z insulinoopornością
  • Wiele badań wykazało, że ma działanie przeciwbakteryjne i wyraźnie zmniejsza występowanie próchnicy zębów
  • Ma właściwości prebiotyczne, wpływając na rozwój mikroflory jelitowej

Erytrytol (erytrol)

  • W naturze występuje w pyłkach kwiatów, owocach, grzybach kapeluszowych, owocach morza, winie
  • Słodzik ten jest syntezowany przez drożdże Yarrowia lipolytica z gliceryny odpadowej
  • Wygląda jak cukier spożywczy – jest trochę mniej słodki od niego
  • Praktycznie nie zawiera kalorii (1 g dostarcza 0,2-0,4 kcal)
  • Indeks glikemiczny wynosi 0- nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi, więc jest bezpieczny dla cukrzyków
  • Nie jest metabolizowany przez organizm, wydalamy go w niezmienionej formie z moczem
  • Pozwala ograniczyć rozwój próchnicy zębów i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników
  • Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała erytrytol za całkowicie bezpieczny dodatek do żywności
Kobieta na dworze

Młoda matka, pasjonatka zdrowego odżywiania i trybu życia. Od trzech lat szczęśliwa mężatka. Z wykształcenia dietetyk i zapalony copywriter. Kocham długie górskie wędrówki, a Bieszczady to mój drugi dom.

Aneta Parzych

Młoda matka, pasjonatka zdrowego odżywiania i trybu życia. Od trzech lat szczęśliwa mężatka. Z wykształcenia dietetyk i zapalony copywriter. Kocham długie górskie wędrówki, a Bieszczady to mój drugi dom.