Zdrowe alternatywy dla białego cukru
Cukier należy do najbardziej powszechnych i jednocześnie najbardziej szkodliwych substancji słodzących. Na 100 g cukru przypada aż 400 kcal. Nadużywanie spożycia cukru powoduje nadwagę, otyłość próchnicę zębów, podrażnienie przewodu pokarmowego czy chorobę niedokrwienną serca. Jeśli nie jesteśmy w stanie całkiem zrezygnować z cukru, warto wiedzieć, czym możemy go zastąpić w diecie.
Stewia (łac. Stevia rebaudiana)
- Roślina, która pochodzi z Ameryki Południowej- Paragwaju i Brazylii
- Istnieją 154 rodzaje stewii, ale tylko 2 z nich charakteryzują się słodkim smakiem
- Stosuje się ją pod postacią świeżych lub suszonych liści, a także ekstraktów w formie tabletek, proszku lub płynu
- Za słodki smak odpowiadają glikozydy stewiolowe- stewiozyd i rebaudiozyd A
- Są odporne na wysokie temperatury i nie ulegają fragmentacji
- Wykorzystywana w napojach, produktach piekarskich, gumach do żucia, pastach do zębów
- Największą zaletą stewii jest jej bezkaloryczność i praktycznie zerowy indeks glikemiczny- nie przyczynia się do gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi
Ksylitol
- Nazywany jest również cukrem brzozowym
- Ma postać bezzapachowego, białego, krystalicznego proszku
- Pozyskiwany z łuszczyn kukurydzy, co jest rozwiązaniem bardziej ekonomicznym i przyjaznym dla środowiska
- Pozostawia charakterystyczny chłód na końcu języka, a więc jest dodawany do gum do żucia i płynów do płukania jamy ustnej czy miętówek
- Dostarcza 40% mniej kalorii niż cukier i ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny od tradycyjnego cukru- stanowi idealny produkt dla cukrzyków i osób z insulinoopornością
- Wiele badań wykazało, że ma działanie przeciwbakteryjne i wyraźnie zmniejsza występowanie próchnicy zębów
- Ma właściwości prebiotyczne, wpływając na rozwój mikroflory jelitowej
Erytrytol (erytrol)
- W naturze występuje w pyłkach kwiatów, owocach, grzybach kapeluszowych, owocach morza, winie
- Słodzik ten jest syntezowany przez drożdże Yarrowia lipolytica z gliceryny odpadowej
- Wygląda jak cukier spożywczy – jest trochę mniej słodki od niego
- Praktycznie nie zawiera kalorii (1 g dostarcza 0,2-0,4 kcal)
- Indeks glikemiczny wynosi 0- nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi, więc jest bezpieczny dla cukrzyków
- Nie jest metabolizowany przez organizm, wydalamy go w niezmienionej formie z moczem
- Pozwala ograniczyć rozwój próchnicy zębów i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników
- Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała erytrytol za całkowicie bezpieczny dodatek do żywności

Młoda matka, pasjonatka zdrowego odżywiania i trybu życia. Od trzech lat szczęśliwa mężatka. Z wykształcenia dietetyk i zapalony copywriter. Kocham długie górskie wędrówki, a Bieszczady to mój drugi dom.