Woda z kranu czy z butelki – jaką powinniśmy pić?

Woda to bardzo istotny składnik diety człowieka. Ciało ludzkie składa się z niej aż w 70%. Warto więc do codziennego picia wybrać tę najlepszą, która w pełni zaspokoi wszystkie potrzeby organizmu. Jaką wodę do picia wybrać?

Kranowa czy z butelki?

Wiele osób twierdzi, że woda z butelki jest zdrowsza od kranowej. Jej smak także uważany jest za lepszy. Czy to prawda? Eksperci z WHO (Światowa organizacja zdrowia) twierdzą, że picie wody butelkowanej nie wpływa na poprawę zdrowia bardziej niż spożywanie wody z kranu. Wody te mają porównywalne właściwości. Czy warto więc płacić dodatkowo za wodę mając stały dostęp do wodociągów? W zależności od jakości wody wodociągowej w różnych miejscach w Polsce, oraz składu kupowanej wody butelkowej, możemy dostrzec przewagę wody z butelki w postaci większej zawartości składników odżywczych takich jak magnez, żelazo czy jod. Wodorowęglany z kolei pomagają w zwalczaniu nadkwasoty i mają bardzo pozytywny wpływ na walkę z cukrzycą.

Mimo, że woda w wodociągach powinna spełniać te same normy, co woda butelkowa, niekiedy dochodzi do nieprawidłowości w zakresie gospodarki ściekowej i skażenia wody kranowej. Biorąc pod uwagę, że o takich sytuacjach dowiadujemy się z większym lub mniejszym opóźnieniem, istnieje ryzyko, że zatrujemy się naszą „kranówką”. Jeżeli obawiamy się takiej sytuacji, warto rozważyć kupowanie i picie wody butelkowanej.

Ponadto, woda w naszych kranach jest efektem dezynfekcji i uzdatniania wody z rzek, głównie przy pomocy chloru. Powoduje to obniżenie jej walorów smakowych i zapachowych, a także pozostawia szkodliwe związki (oczywiście w dopuszczalnych ilościach), których nie powinny spożywać kobiety w ciąży, noworodki, dzieci czy osoby starsze.

Rodzaje wód butelkowanych

Dostępne w sklepach wody butelkowane możemy podzielić na:

  1. wody lecznicze – w ich składzie występują składniki o charakterystycznej aktywności biologicznej. Ich rodzaj i ilość powinien dobrać indywidualnie lekarz.
  2. naturalne wody mineralne – o zawartości minerałów powyżej 1000mg/l.
  3. naturalne wody źródlane – o niższej zawartości składników mineralnych.
  4. wody stołowe, czyli źródlane wzbogacone w składniki mineralne

Woda mineralna i jej rodzaje

Aktualne przepisy regulujące nazewnictwo wód butelkowanych obowiązuje od ok. 10 lat. Wcześniej wody mineralne musiały zawierać co najmniej 1000mg składników mineralnych w litrze wody. Aktualnie wodami mineralnymi nazywane są wszystkie wody wydobywane spod ziemi bez względu na stopień mineralizacji. Zawartość tych składników jest jednak wyznacznikiem podziału wód na wysoko- i niskozmineralizowane. Możemy wyróżnić cztery rodzaje wód mineralnych:

  • Woda bardzo niskozmineralizowana – zawierająca do 50 mg jonów/l,
  • Woda niskozmineralizowana – do 500 mg jonów/l,
  • Woda średniozmineralizowana – od 500 do 1500 mg/l,
  • Woda wysokozmineralizowana – powyżej 1500 mg/l.

Najlepszy wpływ na nasze zdrowie mają wody wysoko- i średniozmineralizowane. Zawierają one składniki mineralne (np. wapń, magnez, jod, fluor) w takiej ilości, która jest w stanie wywołać korzystne skutki w naszym organizmie.

Wody niskozmineralizowane nie mają znaczenia zdrowotnego. Nadal jednak są to wody czyste, które doskonale nadają się do przygotowywania posiłków, soków czy napojów.

Wybór wody mineralnej wbrew pozorom nie jest oczywisty i nie powinien być przypadkowy. Skład tych wód może wpływać na funkcjonowanie organizmu. Wysoka zawartość poszczególnych jonów może mieć znaczenie dla osób z konkretnymi schorzeniami czy skłonnościami do nich. Przykładowo wody o wysokiej zawartości fluorków nie są odpowiednie dla dzieci, a wysoka zawartoś

siarczanów może działać przeczyszczająco.

Wody z wysoką zawartością sodu są niezalecane dla osób na diecie niskosodowej, a tych z wysoką zawartością wapnia nie powinni nadużywać osoby cierpiące na kamicę nerkową.

Woda źródlana

Przed zmianą przepisów, wody źródlane, nie różniły się składem mineralnym od zwykłej wody wodociągowej. Zawartość minerałów była w ich przypadku śladowa. Obecnie są one pozyskiwane w taki sam sposób co wody mineralne (z zachowaniem ich czystości chemicznej i mikrobiologicznej). Pomimo niskiej zawartości składników mineralnych, mają one neutralny wpływ na organizm, możemy więc spożywać ją bez ograniczeń. Woda źródlana doskonale sprawdza się w celu zaspokojenia pragnienia i nawodnienia organizmu.

Woda stołowa

Zmianie uległa również definicja wody stołowej, inaczej zwanej mineralizowaną. Obecnie uznaje się, że wodę stołową można uzyskać poprzez dodanie naturalnej wody mineralnej lub soli mineralnych zawierających co najmniej jeden składnik mający znaczenie fizjologiczne, np. sód, magnez, fluor, wapń do wody źródlanej.

Zadaniem wód stołowych jest uzupełnienie zasobu składników mineralnych w naszej diecie w ilościach, które uzupełniłyby elektrolity nadmiernie wydalane w czasie wysiłku fizycznego.

Która woda najlepsza?

Jaką wodę powinniśmy pić? Najzdrowsze wydają się być wody wysokozmineralizowane. Pozwalają na uzupełnienie niedoborów składników mineralnych w organizmie. Powinny po nie sięgać osoby zdrowe i znające swoje potrzeby, a także ograniczenia. Należy zawsze przeanalizować skład produktu aby nie zaszkodzić sobie nadmiarem konkretnego składnika.

Osoby zmagające się z niektórymi dolegliwościami, np. chorobami nerek, cukrzycą lub problemami żołądkowymi, powinny zastanowić się nad wprowadzeniem do swojej diety wód leczniczych. Mają one jednak silne działanie farmakodynamiczne, nie wolno więc stosować ich bez konsultacji z lekarzem.

Najbezpieczniejszym wyborem będzie woda źródlana, która jest z reguły wodą niskozmineralizowaną. Spełnia ona wymagania dla wody odpowiedniej do stałego spożycia. Zawiera te same składniki, co woda mineralna, ale w przeciwieństwie do niej, nie może zawierać żadnego z nich w większej ilości. Nie ma więc dodatkowego fizjologicznego wpływu na organizm. Może być spożywana przez każdego w dowolnej ilości. Należy jednak pamiętać aby ewentualne niedobory składników mineralnych uzupełniać w inny sposób.

Kobieta na dworze

Młoda matka, pasjonatka zdrowego odżywiania i trybu życia. Od trzech lat szczęśliwa mężatka. Z wykształcenia dietetyk i zapalony copywriter. Kocham długie górskie wędrówki, a Bieszczady to mój drugi dom.

Aneta Parzych

Młoda matka, pasjonatka zdrowego odżywiania i trybu życia. Od trzech lat szczęśliwa mężatka. Z wykształcenia dietetyk i zapalony copywriter. Kocham długie górskie wędrówki, a Bieszczady to mój drugi dom.