Kasze i zboża w diecie niemowlaka
Produkty zbożowe to bogate źródło węglowodanów złożonych. Wybór produktów z pełnego ziarna dostarcza nam błonnika, białka, witamin z grupy B i wielu ważnych składników mineralnych np. magnezu, cynku, żelaza. Z racji tego produkty zbożowe powinny stanowić zasadniczą część diety najmłodszych. W piramidzie żywienia są na drugim miejscu, zaraz po owocach i warzywach, pod względem produktów, które powinniśmy spożywać na co dzień.
Czy podawanie produktów pełnoziarnistych niemowlakom i małym dzieciom jest słuszne?
Panujące przekonanie mówi, że podczas rozszerzania diety powinniśmy podawać dziecku produkty z „białej” mąki o niskiej zawartości błonnika w obawie, że jego nadmiar może zaszkodzić niemowlakowi. Nagłe wprowadzenie dużej ilości błonnika może przynosić niekorzystne skutki jelitowe, ale wprowadzanie stopniowe (np. 2 łyżeczki dziennie) spowoduje przyzwyczajenie układu do trawienia błonnika.
Celem rozszerzenia diety jest nauka nowych smaków i dobrych zwyczajów żywieniowych, zatem produkty pełnoziarniste są z pewnością lepszym wyborem. Są bogatsze w składniki odżywcze i nie warto ograniczać się wyłącznie do kleików ryżowych.
Kiedy podajemy kasze?
Ze względu na dojrzałość układu pokarmowego rozszerzanie diety rozpoczynamy najwcześniej od 4 miesiąca życia, ale według zaleceń najlepszym czasem jest wiek, gdy dziecko skończy pół roku.
Kasze mogą być pierwszym produktem wprowadzanym do diety niemowlaka. Na kolejnych etapach łatwo uczynić z nich pełnowartościowy posiłek poprzez dodatek tłuszczu np. masła, owoców/warzyw lub soczewicy/ mięsa.
Kaszki najlepsze na początek
Jeśli podajemy nieduże ilości nowych produktów to każdy rodzaj kaszy będzie dobry na początek. Przy wrażliwym brzuszku wybieramy kaszki z mniejszą zawartością błonnika np. manną, jaglaną. Na początek najlepiej wybrać kaszki jednoskładnikowe, gdyż łatwiej wtedy zauważyć ewentualne nietolerancje pokarmowe.
Czym jest firma HELPA?
HELPA to owoc pracy dwóch mam- dietetyka i lekarza. Ich marzeniem było, aby każda mama miała dostęp do naturalnej żywności dla całej rodziny.
Dlaczego warto zaufać firmie HELPA?
-oferowane produkty nie zawierają cukru
-brak jest aromatów, konserwantów, barwników
-produkty są sporządzane z lokalnych, sprawdzonych surowców
-surowce pochodzą z polskich rodzimych odmian zbóż
-owoce liofilizowane zachowują wartości świeżych owoców
-produkty charakteryzują się wysoką jakością
Przykłady produktów:
Kaszki jednoskładnikowe:
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Owsiana
Kaszki dwuskładnikowe:
Bio Kaszka Jaglano-Owsiana
Bio Kaszka z Komosy Ryżowej i Prosa
Bio Kaszka Jęczmienno- Gryczana
Kaszki trójskładnikowe:
Bio Kaszka Jaglano-Gryczana z Amarantusem
Bio Manna Dawnych Zbóż
Kaszki wieloskładnikowe:
Bio Kaszka 5 zbóż
Bio różdżki smaku
Owocowe
Warzywne
Autor: Aleksandra Modrzewska
Źródło grafiki:
https://culture.pl/pl/artykul/wszystkie-nasze-polskie-kaszehttps://dietetycy.org.pl/piramida-zywieniowa-2017-opisem/
Strony:
https://www.helpa.pl
Jestem studentką V roku farmacji na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. W obecnym czasie zajmuję się pisaniem pracy magisterskiej w katedrze Farmakologii z Farmakodynamiką. Interesuję się zdrowym odżywianiem, szczególnie pod kątem diety bazującej na roślinach. Uwielbiam zwierzęta, podróże i aktywny tryb życia. W wolnych chwilach zgłębiam tajniki medytacji mindfulness, praktyki jogi i wiedzy na temat kultur azjatyckich.