Kasze i zboża w diecie niemowlaka

Produkty zbożowe to bogate źródło węglowodanów złożonych. Wybór produktów z pełnego ziarna dostarcza nam błonnika, białka, witamin z grupy B i wielu ważnych składników mineralnych np. magnezu, cynku, żelaza. Z racji tego produkty zbożowe powinny stanowić zasadniczą część diety najmłodszych. W piramidzie żywienia są na drugim miejscu, zaraz po owocach i warzywach, pod względem produktów, które powinniśmy spożywać na co dzień.

Grafika przedstawiająca piramidę potrzeb

Czy podawanie produktów pełnoziarnistych niemowlakom i małym dzieciom jest słuszne?

Panujące przekonanie mówi, że podczas rozszerzania diety powinniśmy podawać dziecku produkty z „białej” mąki o niskiej zawartości błonnika w obawie, że jego nadmiar może zaszkodzić niemowlakowi. Nagłe wprowadzenie dużej ilości błonnika może przynosić niekorzystne skutki jelitowe, ale wprowadzanie stopniowe (np. 2 łyżeczki dziennie) spowoduje przyzwyczajenie układu do trawienia błonnika.

Celem rozszerzenia diety jest nauka nowych smaków i dobrych zwyczajów żywieniowych, zatem produkty pełnoziarniste są z pewnością lepszym wyborem. Są bogatsze w składniki odżywcze i nie warto ograniczać się wyłącznie do kleików ryżowych.

Kiedy podajemy kasze?

Ze względu na dojrzałość układu pokarmowego rozszerzanie diety rozpoczynamy najwcześniej od 4 miesiąca życia, ale według zaleceń najlepszym czasem jest wiek, gdy dziecko skończy pół roku.

Kasze mogą być pierwszym produktem wprowadzanym do diety niemowlaka. Na kolejnych etapach łatwo uczynić z nich pełnowartościowy posiłek poprzez dodatek tłuszczu np. masła, owoców/warzyw lub soczewicy/ mięsa.

Kaszki najlepsze na początek

Jeśli podajemy nieduże ilości nowych produktów to każdy rodzaj kaszy będzie dobry na początek. Przy wrażliwym brzuszku wybieramy kaszki z mniejszą zawartością błonnika np. manną, jaglaną. Na początek najlepiej wybrać kaszki jednoskładnikowe, gdyż łatwiej wtedy zauważyć ewentualne nietolerancje pokarmowe.

Czym jest firma HELPA?

HELPA to owoc pracy dwóch mam- dietetyka i lekarza. Ich marzeniem było, aby każda mama miała dostęp do naturalnej żywności dla całej rodziny.

Dlaczego warto zaufać firmie HELPA?

-oferowane produkty nie zawierają cukru

-brak jest aromatów, konserwantów, barwników

-produkty są sporządzane z lokalnych, sprawdzonych surowców

-surowce pochodzą z polskich rodzimych odmian zbóż

-owoce liofilizowane zachowują wartości świeżych owoców

-produkty charakteryzują się wysoką jakością

Przykłady produktów:

Kaszki jednoskładnikowe:

Bio Kaszka Jaglana

Bio kaszka jaglana

Bio Kaszka Owsiana

Bio kaszka owsiana

Kaszki dwuskładnikowe:

Bio Kaszka Jaglano-Owsiana

Bio kaszka jaglano-owsiana

Bio Kaszka z Komosy Ryżowej i Prosa

Bio Kaszka z Komosy Ryżowej i Prosa

Bio Kaszka Jęczmienno- Gryczana

Bio Kaszka Jęczmienno- Gryczana

Kaszki trójskładnikowe:

Bio Kaszka Jaglano-Gryczana z Amarantusem

Bio Kaszka Jaglano-Gryczana z Amarantusem

Bio Manna Dawnych Zbóż

Bio Manna Dawnych Zbóż

Kaszki wieloskładnikowe:

Bio Kaszka 5 zbóż

Bio Kaszka 5 zbóż

Bio różdżki smaku

Owocowe

Zdjęcie przedstawia Bio owocowe różdżki smaku

Warzywne

Zdjęcie przedstawia Bio warzywne różdżki smaku

Autor: Aleksandra Modrzewska

Źródło grafiki:
https://culture.pl/pl/artykul/wszystkie-nasze-polskie-kaszehttps://dietetycy.org.pl/piramida-zywieniowa-2017-opisem/
Strony:
https://www.helpa.pl

Aleksandra Modrzewska

Jestem studentką V roku farmacji na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. W obecnym czasie zajmuję się pisaniem pracy magisterskiej w katedrze Farmakologii z Farmakodynamiką. Interesuję się zdrowym odżywianiem, szczególnie pod kątem diety bazującej na roślinach. Uwielbiam zwierzęta, podróże i aktywny tryb życia. W wolnych chwilach zgłębiam tajniki medytacji mindfulness, praktyki jogi i wiedzy na temat kultur azjatyckich.

Aleksandra Modrzewska

Jestem studentką V roku farmacji na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. W obecnym czasie zajmuję się pisaniem pracy magisterskiej w katedrze Farmakologii z Farmakodynamiką. Interesuję się zdrowym odżywianiem, szczególnie pod kątem diety bazującej na roślinach. Uwielbiam zwierzęta, podróże i aktywny tryb życia. W wolnych chwilach zgłębiam tajniki medytacji mindfulness, praktyki jogi i wiedzy na temat kultur azjatyckich.