Czym jest matcha i czy warto ją pić?

Herbata matcha staje się coraz bardziej popularna. W kawiarniach często możemy ją spotkać jako matcha latte.  Jest to sproszkowana zielona herbata japońska, pochodząca ze specjalnych upraw. Od ponad 1000 lat jest używana przez chińskich taoistów i japońskich mnichów Zen jako środek, który uspokaja i poprawia jasność umysłu. Wiemy już, że za te procesy odpowiada obecna w matchy L-teanina, która pobudza emisję fal alfa w mózgu, co wpływa na nasze samopoczucie. Aminokwas wywołuje uczucie spokoju i relaksu, nie powodując przy tym senności! Stan ten nazywamy czujnym odprężeniem i jest podobny do tego osiąganego w procesie medytacji. Matcha w proszku ma czterokrotnie większą zawartość L-teaniny niż zielona herbata z torebki.

Matcha – Cenne korzyści

Podnosi poziom energii i wzmacnia wytrzymałość

Pili ją samuraje przed wyprawą jako naturalny środek dodający energii. Poziom energii po wypiciu filiżanki herbaty może się utrzymywać nawet ponad 6 godzin. Pomimo zawartości kofeiny w matchy, po jej wypiciu nie odczuwamy skutków ubocznych typowych dla stanu po wypiciu kawy, czyli nadpobudliwości, wysokiego ciśnienia i nerwowości. Przypływ energii jest stabilniejszy, bo kofeina jest rozprowadzana w krwioobiegu w miarowych dawkach.

Pomaga spalić zbędne kalorie

Matcha przyspiesza metabolizm organizmu i powoduje 4-krotnie szybsze spalanie tłuszczu. Ten naturalny suplement diety nie powoduje przy tym przyspieszonego bicia serca czy podniesionego ciśnienia krwi.

Wzmacnia układ immunologiczny

W matchy są zawarte katechiny, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i posiadają właściwości antybiotyczne. Wzmacniają naszą odporność poprzez działanie antywirusowe i antybakteryjne. Z jedną porcją herbaty dostarczymy sobie znaczne ilości witaminy A, C, potasu, żelaza oraz wapnia.

Obniża poziom złego cholesterolu

Zgodnie z wynikami badań (American Journal of Clinical Nutrition, 2011)

osoby pijące matchę mają niższy poziom złego cholesterolu LDL, a wyższy dobrego HDL. Mężczyźni spożywający herbatę wykazywali o 11% mniejszą zachorowalność na choroby serca niż niepijący.

Poprawia pamięć i koncentrację

L-teanina, zawarta w matchy ma również korzystny wpływ na utrzymanie właściwego poziomu dopaminy i serotoniny w organizmie – związków koniecznych dla dobrego samopoczucia, kreatywności i gotowości do podejmowania działań. Serotonina pełni rolę neuromediatora, czyli przekazuje informacje między neuronami w mózgu. Jej odpowiedni poziom, pozwala zasnąć i reguluje ciśnienie krwi. Niedobór serotoniny prowadzi do obniżonego nastroju, a znaczny niedobór do depresji. Dopamina stanowi podstawę procesów motywacyjnych, odpowiada za naszą chęć do uczenia się i poznawania.

Jak przygotować matchę?

Herbata matcha w kubku. Drewniana łyżka z proszkiem.

Jedną łyżeczkę matchy zalewamy 100 ml gorącej wody (80 °C) i intensywnie mieszamy do uzyskania gęstej zielonej piany. Możemy użyć tradycyjnej bambusowej miotełki (chasenu), ale również elektrycznego spieniacza do mleka.

Kolejno rozcieńczamy matchę wodą, jeśli wolimy mniej intensywny smak. Zamiast wody możemy dodać mleko (np. orkiszowe, sojowe, migdałowe, kokosowe) i uzyskamy wtedy matcha latte o przyjemnym aksamitnym smaku. Herbatę słodzimy wg. uznania cukrem, cukrem trzcinowym, miodem lub syropem z agawy. Matchę można też przygotować w shakerze na ciepło i na zimno.

Źródła stron:

https://apteline.pl/artykuly/herbata-matcha-wlasciwosci-jak-przygotowac-matche
https://moyamatcha.com/japonska-zielona-herbata-moya-matcha/wlasciwosci-matchy/

Aleksandra Modrzewska

Jestem studentką V roku farmacji na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. W obecnym czasie zajmuję się pisaniem pracy magisterskiej w katedrze Farmakologii z Farmakodynamiką. Interesuję się zdrowym odżywianiem, szczególnie pod kątem diety bazującej na roślinach. Uwielbiam zwierzęta, podróże i aktywny tryb życia. W wolnych chwilach zgłębiam tajniki medytacji mindfulness, praktyki jogi i wiedzy na temat kultur azjatyckich.

Aleksandra Modrzewska

Jestem studentką V roku farmacji na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. W obecnym czasie zajmuję się pisaniem pracy magisterskiej w katedrze Farmakologii z Farmakodynamiką. Interesuję się zdrowym odżywianiem, szczególnie pod kątem diety bazującej na roślinach. Uwielbiam zwierzęta, podróże i aktywny tryb życia. W wolnych chwilach zgłębiam tajniki medytacji mindfulness, praktyki jogi i wiedzy na temat kultur azjatyckich.