Dieta w nadciśnieniu
Leczenie nadciśnienia tętniczego jest procesem ciężkim i długotrwałym. Zaraz po zdiagnozowaniu przez lekarza, należy podjąć właściwą terapię. Im wcześniej rozpoczniemy leczenie, tym choroba przebiegać będzie w sposób łagodniejszy.
Pacjenci z mniej zaawansowanym nadciśnieniem, powinni uregulować swój tryb życia i nawyki żywieniowe, aby wyeliminować czynniki szkodliwe dla zdrowia. Warto się zastanowić co jeść przy nadciśnieniu tętniczym krwi. Dzięki takiemu podejściu jest możliwość ograniczenia, a nawet zrezygnowania z leczenia farmakologicznego. Pomijając ogólne kwestie żywieniowe, do prawidłowego leczenia nadciśnienia tętniczego konieczna będzie również stała kontrola ciśnienia, w oparciu o dokładny ciśnieniomierz.

U pacjentów z cięższym i bardziej zaawansowanym nadciśnieniem, takie działanie jest w stanie jedynie wspomóc leczenie farmakologiczne, ale też zwiększyć jego skuteczność. Przyjmowanie leków zależy od rodzaju nadciśnienia, wieku pacjenta, współistniejących chorób oraz od tego, czy pacjent jest w grupie podwyższonego ryzyka.
Istnieje wiele niefarmakologicznych metod łagodzenia nadciśnienia tętniczego u osób dotkniętych tym schorzeniem. W szczególności odnosi się to do:
- unormowania masy ciała,
- unikania spożycia nadmiernej ilości soli kuchennej,
- zwiększenia spożycia potasu,
- ograniczenia spożywania alkoholu,
- zaprzestania palenia papierosów,
- zwiększenia aktywności fizycznej,
- dostosowania odpowiedniej diety.
Dieta to dobry sposób na kontrolę choroby nadciśnieniowej. Należy zwalczać nadwagę i dobierać odpowiednie produkty do swojego menu- przede wszystkim produkty zbożowe oraz warzywa i owoce. Spadek wagi o 10 kg powoduje obniżenie ciśnienia skurczowego o 5-20 mmHg.
Dodatkowo leczenie niefarmakologiczne przyczynia się do wyrównania poziomu cukru, cholesterolu oraz wzmacnia sprawność i odporność organizmu ludzkiego.
Dla pacjenta najważniejsze będzie wdrożenie właściwych zasad zdrowego odżywiania. Niekoniecznie będzie on musiał rezygnować ze wszystkich smakołyków, które jadł do tej pory. Istotne jest, aby zasięgnąć profesjonalnej porady co należy jeść oraz czego należy unikać, aby jak najdłużej być sprawnym i zdrowym. Dieta, którą podejmuje pacjent powinna przede wszystkim ograniczyć do minimum spożycie tłuszczów i soli kuchennej.W tym czasie należy spożywać dużo owoców i warzyw zawierających potas tj. banany, pomidory, szpinak, fasola itp. Potas jest pierwiastkiem odpowiadającym za regulację ciśnienia krwi, a dokładniej obniża ciśnienie skurczowe o ok. 5 mmHg, a rozkurczowe o prawie 4mmHg. Potas odgrywa istotną rolę w gospodarce wodnej organizmu- przyspiesza wydalanie soli i wody (a ich nagromadzenie w organizmie skutkuje obrzękami i wzrostem ciśnienia).
Najwięcej potasu zawierają warzywa liściaste, owoce cytrusowe, pomidory, ziemniaki i pestki słonecznika. Warzywa najlepiej przygotowywać na parze, aby ubytek minerałów był jak najmniejszy. W diecie warto umieścić zupy warzywne, ewentualnie na chudym mięsie drobiowym. Należy zwrócić uwagę również na rodzaj kupowanego pieczywa. Powinno być ono gruboziarniste lub pełnoziarniste. Do jadłospisu warto wdrożyć także kaszę, ryż, płatki kukurydziane, chudy ser i jogurty. Zaleca się też spożywanie jajek, orzechów włoskich i migdałów, a także picie niskooprocentowanego mleka oraz soków z warzyw. Oczywiście wszystko w odpowiednich proporcjach. Jeśli osoba chora zamierza pić herbatę lub kawę to napoje powinne być bez cukru i jedynie o słabej mocy. Bardzo istotne jest, aby w tym czasie unikać jedzenia typu fast food tj. chipsów, frytek, krakersów, słonych paluszków.
Witamina C wspomaga leczenie nadciśnienia
W zależności od masy ciała osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze, powinny dziennie dostarczać organizmowi od 1700 do 2000 kcal. Dobrze było by gdyby pacjent ograniczył produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak tłuste mięsa oraz nabiał. Mamy natomiast na uwadze zwiększenie spożywania witamin, w szczególności witaminy C. Niedobór może doprowadzić do zwężenia naczyń krwionośnych, a więc wzrostu ciśnienia. Najwięcej witaminy C jest w owocach dzikiej róży, natce pietruszki, papryce, czarnej porzeczce, truskawce, owocach cytrusowych. Dodatkowo pacjent powinien dziennie wypijać od 1,5 do 2,5 litrów płynów najlepiej w postaci wody mineralnej.

Sól wpływa na nadciśnienie
Zgodnie ze statystykami na nadciśnienie tętnicze cierpią zazwyczaj osoby, które lubią zjeść dużo, tłusto i słono. Stosunkowo rzadziej chorują wegetarianie, których dieta oparta jest tylko na warzywach, owocach, rybach. Według badań naukowych najbardziej skuteczna i zdrowa dieta to ta z najniższą zawartością sodu. Statystyki mówią, że nawet ok. 85% ludzi w wieku poniżej 45 lat choruje na nadciśnienie z powodu spożywania nadmiernej ilości soli. Najlepiej całkowicie wyeliminować sól kuchennej i zamiast niej nauczyć się odpowiednio doprawiać potrawy przy pomocy innych przypraw np. majeranku, tymianku, bazylii, oregano, lubczyku, kminku.

Nadciśnienie tętnicze – czego unikać?
Przede wszystkim unikamy wszelkiego rodzaju tłuszczów zwierzęcych np. słoniny, smalcu, masła, tłustych serów. Nieodpowiednia podaż tych produktów w diecie powoduje miażdżycę, której skutkiem jest zwężenie światła naczyń i zwiększone ciśnienie. Tłuszcze zwierzęce zastępujemy roślinnymi tj. olejami i oliwami. Zaleca się olej z orzechów włoskich, czy sezamu, olej rzepakowy. Należy pamiętać, iż w diecie nie może zabraknąć produktów z dużą zawartością błonnika. Najwięcej jest go w płatkach owsianych, kaszach, ciemnym pieczywie, otrębach. Według badań osoby na diecie o wysokiej zawartości błonnika doświadczyły znacznej poprawy w przypadku kilku czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych: obniżeniu o 9 % poziomu cholesterolu, o 23% poziomu trójglicerydów, o 15% – skurczowego ciśnienia krwi i o 28% – poziomu glukozy na czczo.
Pamiętajmy, że to produkty, które spożywamy mają olbrzymi wpływ na nasze samopoczucie, zdrowie i sprawność. Dietą możemy wyeliminować, opóźnić lub osłabić wiele dotykających nas schorzeń.

Jestem studentką V roku farmacji na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. W obecnym czasie zajmuję się pisaniem pracy magisterskiej w katedrze Farmakologii z Farmakodynamiką. Interesuję się zdrowym odżywianiem, szczególnie pod kątem diety bazującej na roślinach. Uwielbiam zwierzęta, podróże i aktywny tryb życia. W wolnych chwilach zgłębiam tajniki medytacji mindfulness, praktyki jogi i wiedzy na temat kultur azjatyckich.