Dieta idealna na lato

Pory roku mają znaczący wpływ na każdy aspekt naszego funkcjonowania, nie inaczej jest w kwestii odżywiania. Latem zwykle preferujemy dietę lekkostrawną. Warto wiedzieć, że zapotrzebowanie energetyczne w trakcie miesięcy letnich nie różni się od tego, jakie powinniśmy pokryć zimą. Brak różnicy dotyczy kalorii, ta kwestia jest o wiele bardziej złożona, ponieważ ilość zapotrzebowania kalorycznego zależy od czynników takich jak wiek, płeć czy też masa ciała. Te składowe, nie podlegają natychmiastowej modyfikacji lub nie podlegają modyfikacji w ogóle.

Przyjemna aura sprzyja aktywnościom fizycznym, zatem ze względu na dogodne warunki częściej decydujmy się na spontaniczne spacery lub chociażby wycieczki rowerowe. Ze względu na mnogość okazji do spędzania czasu na świeżym powietrzu oraz niekiedy uciążliwie wysoką temperaturę, musimy pamiętać o najistotniejszym, czyli odpowiedniej ilości wody.

Nawadniaj organizm

Absolutna podstawa w kwestii zdrowej diety podczas trwania lata. Według WHO  kobiety potrzebują dziennie około 2,7 litra wody. Natomiast mężczyźni 3,7 litra. Oczywiście, zupełnie jak w przypadku zapotrzebowania kalorycznego, do kwestii nawadniania organizmu należy podejść indywidualnie. Czynniki takie jak wiek, spożywane posiłki, a także aktywność fizyczna mają kluczowe znaczenie. Warto zwrócić uwagę na dzieci, którym w ferworze zabawy zdarza się zapomnieć o regularnym nawadnianiu. Ile wody dziennie powinno wypijać dziecko?  Instytut Żywności i Żywienia wskazuje, iż dziecko powinno wypijać 100 ml wody na kilogram swojego ciała. Dziecko, którego waga wynosi dziesięć kilogramów, powinno wypić około 1000 ml wody, zaś  te, które waży 20 kg – 1500 ml. Oczywistym jest fakt, że zapotrzebowanie będzie większe w przypadku wzmożonego ruchu. Czysta woda  powinna być podstawą, jednak zarówno soki, jak i zupy przyczyniają się do utrzymania optymalnego nawodnienia organizmu.       

zdrowa woda

Zadbaj o regularne posiłki

Według popularnej opinii idealna dieta składa się z pięciu posiłków. Najważniejsze są trzy, czyli śniadanie, obiad i kolacja. Warto zadbać o regularność, niekiedy stanowi kluczową kwestię w utrzymaniu zdrowej diety. Pozostałe dwa posiłki, czyli drugie śniadanie i podwieczorek nie są niezbędne, ominięcie ich od czasu do czasu nie wiąże się z konsekwencjami. Pamiętaj, by nie jeść nic na trzy godziny przed snem, posiłek tuż przed snem skutkuje obciążeniem układu trawiennego.

Korzystaj z sezonowych owoców i warzyw!

W czerwcu najlepiej sięgać po cukinię, karczochy, bakłażan czy szpinak. Warto zwrócić uwagę na bób, groszek, młodą marchewkę oraz ogórka zielonego, czyli warzywo, które szczególnie sprawdza się w uciążliwe upały. Ogórek w prawie 97 proc. składa się z wody, stąd niesamowite właściwości zaspokajania pragnienia. Osoby, które dążą do uzyskania nienagannej sylwetki, docenią w nim niewielką ilość kalorii. Oprócz pożywnych warzyw czerwiec oferuje nam także owoce. Truskawki, morele, jagody, a także wiśnie czy śliwki.

W lipcu zwracamy uwagę na kukurydzę, sałatę, szparagi, por, kalarepę, rzodkiewkę, rukolę i pomidory. Biorąc pod lupę  kukurydzę, warto docenić fakt, iż jest bogatym źródłem składników mineralnych. Zawiera między innymi wapń, magnez, potas, sód, fosfor i miedź. Owoce, którymi cieszymy się w lipcu to brzoskwinie, nektarynki, truskawki, czereśnie oraz popularne w Polsce jabłka bogate w witaminy, które śmiało możemy określić prawdziwą bombą witaminową.  Owoce te są źródłem witamin C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, ryboflawina) oraz beta-karotenu (prowitamina wit. A).

W sierpniu  warto pamiętać o fasolce szparagowej, kapuście, kalarepie, bakłażanie czy karczochu. Fasolka szparagowa stanowi cenne źródło wielu składników odżywczych i witamin. Co więcej to bogate źródło kwasu foliowego, szczególnie polecana jest kobietom w ciąży. Szparagi sprawdzą się w diecie chorego na cukrzycę, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Sierpniowe owoce to maliny, winogrona, czarne porzeczki, jagody, śliwki oraz melony.

zdrowa dieta, witaminy, warzywa

Połączenie odpowiedniej ilości wody, regularnych posiłków oraz zbilansowanych potraw, które zawierają bogate w witaminy i minerały sezonowe warzywa i owoce stanowi klucz do diety, która wpłynie na doskonałe samopoczucie w trakcie trwania lata.

Kobieta na dworze

Młoda matka, pasjonatka zdrowego odżywiania i trybu życia. Od trzech lat szczęśliwa mężatka. Z wykształcenia dietetyk i zapalony copywriter. Kocham długie górskie wędrówki, a Bieszczady to mój drugi dom.

Aneta Parzych

Młoda matka, pasjonatka zdrowego odżywiania i trybu życia. Od trzech lat szczęśliwa mężatka. Z wykształcenia dietetyk i zapalony copywriter. Kocham długie górskie wędrówki, a Bieszczady to mój drugi dom.