Opis produktu
Ibesan maślan to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w postaci kapsułek. Substancją aktywną jest maślan sodu. Produkt przeznaczony jest do postępowania dietetycznego w chorobach i zaburzeniach funkcjonowania jelit:
zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego: bólach i wzdęciach brzucha, biegunkach, zaparciach, dyspepsji czynnościowej;
zespole jelita drażliwego (IBS);
zaburzeniach flory jelitowej po antybiotykoterapii;
chorobie uchyłkowej jelita grubego;
stanach po zabiegach diagnostycznych i chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego.
Kwas masłowy – właściwości
Chemicznie kwas masłowy to jeden z krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Jest substancją naturalnie występującą w jelitach, produkowaną przez bakterie bytujące w okrężnicy. W niewielkich ilościach dostarczana jest także z pożywieniem.
Ibesan maślan to produkt przeznaczony dla dzieci powyżej 7 roku życia i osób dorosłych. Jest niekompletny pod względem odżywczym. Nie jest odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Zastosowanie
Ibesan maślan przeznaczony jest do postępowania dietetycznego w chorobach i zaburzeniach funkcjonowania jelit takich jak:
chorobie uchyłkowej jelita grubego;
zespole jelita drażliwego (IBS);
zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego: bólach i wzdęciach brzucha, biegunkach, zaparciach, dyspepsji czynnościowej;
zaburzeniach flory jelitowej po antybiotykoterapii;
stanach po zabiegach diagnostycznych i chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego.
Zalecane spożycie
Dzieci powyżej 7 roku życia: 1 kapsułka raz dziennie. Przyjmować co najmniej przez 6 tygodni, wieczorem.
Dorośli: 2-4 kapsułki dziennie (rano i wieczorem). Przyjmować przez okres co najmniej 3 miesięcy.
Sposób użycia
Ibesan maślan przyjmować w trakcie posiłku.
Kapsułkę połknąć popijając wodą. Nie należy rozgryzać lub wsypywać zawartości.
Zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem lekarz może zalecić inne spożycie.
Składniki
Maślan sodu, substancje wypełniające: sole wapniowe kwasu ortofosforowego i celuloza mikrokrystaliczna, otoczka kapsułki (hydroksypropylometyloceluloza), całkowicie uwodorniony olej palmowy, substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu i sole magnezowe kwasów tłuszczowych.
100 g produktu zawiera:
wartość energetyczna 700 kJ/ 177 kcal,
tłuszcz 13 g, w tym kwasy tłuszczowe 13 g; węglowodany 0 g, w tym cukry 0 g; białko 0 g, sól 15,75 g
maślan sodu 25,86 g, w tym kwas masłowy 20,69 g.
1 kapsułka (580 mg) zawiera:
wartość energetyczna 4 kJ/ 1 kcal,
tłuszcz 0,08 g, w tym kwasy tłuszczowe 0,08 g; węglowodany 0 g, w tym cukry 0 g; białko 0 g, sól 0,09 g
maślan sodu 150 mg, w tym kwas masłowy 20,69 mg.
4 kapsułki (2,32 g) zawierają:
wartość energetyczna 8 kJ/ 4 kcal,
tłuszcz 0,32 g, w tym kwasy tłuszczowe 0,32 g; węglowodany 0 g, w tym cukry 0 g; białko 0 g, sól 0,36 g
maślan sodu 600 mg, w tym kwas masłowy 480 mg.
Przeciwwskazania
Uczulenie (nadwrażliwość) na którykolwiek ze składników produktu Ibesan maślan.
Zaburzenia połykania lub trudności z połykaniem.
Ważne wskazówki
Ibesan maślan należy stosować pod nadzorem lekarza.
Produkt nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia.
Nie stosować u osób, u których nie stwierdzono wymienionych stanów chorobowych, zaburzeń stanu zdrowia lub brak jest wskazań lekarskich do jego stosowania.
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Produkt należy chronić przed wilgocią.
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Zawartość netto
34,8 g (60 kapsułek)
Producent
PK Benelux BV
Vluchtoord 17
5406 XP Uden, NL
Dystrybutor
Natur Produkt Zdrovit Sp. z o.o.
ul. Nocznickiego 31
01-918 Warszawa
reklamacje@zdrovit.pl