Opis produktu
Olej tłoczony na zimno z nasion konopi charakteryzuje się korzenno-orzechowym smakiem i zapachem. W polskiej kuchni znany jest od dawna i stosowany jest jako dodatek do ziemniaków, kasz, gotowanych warzyw, surówek i innych potraw na zimno. Olej konopny charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT- Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) oraz wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
SKŁADNIKI: olej z nasion konopi tłoczony na zimno, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.
Wartość odżywcza 100 ml:
Wartość energetyczna (energia)
3411 kJ/829 kcal
Tłuszcz, w tym:
92,2 g Kwasy tłuszczowe nasycone
9,9 g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone
12,6 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone
69,7 g Węglowodany, w tym:
0 g cukry
0 g Białko
0 g Sól
0 g Pozostałe:
Omega-3 (kwas alfa-linolenowy) 15,5 g
Omega-6 (kwas linolowy) 51,3 g
Omega-9 (kwas oleinowy) 11,6 g
Miejsce lub kraj pochodzenia: A-UE, B-Kanada.