Tran, znany także jako olej rybi, jest prawdziwym bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy A i D. Substancje ten są niezbędne do efektywnej pracy mózgu, a także wspierają możliwość utrzymania wysokiego poziomu koncentracji. Zwiększają one także odporność organizmu nie tylko na infekcje, ale także na niekorzystne działanie stresu i innych czynników środowiskowych. O spektakularnych właściwościach tranu naukowcy i lekarze przekonali się już w latach 60. ubiegłego wieku. Wówczas podawano go jedynie pacjentom o zmniejszonej odporności organizmu. Z biegiem czasu jednak poznano kolejne właściwości oleju z wątroby dorsza atlantyckiego. Między innymi zawarta w nim witamina A - nazywana także witaminą młodości - wpiera procesy regeneracyjne zachodzące wewnątrz organizmu. Dodatkowo tran korzystnie wpływa na pracę całego układu nerwowego, a także pomaga w rekonwalescencji organizmu po poważnych infekcjach i zakażeniach. Tran z uwagi na swoje działanie stał się jednym z częściej rekomendowanych suplementów diety, które zaleca się stosować regularnie.
... czytaj dalej