Opis produktu
Olej dyniowy otrzymywany jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym smakiem i zapachem. Z tego względu stanowi wspaniały dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Doskonale nadaje się również do przyrządzania deserów. Olej dyniowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT- Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
SKŁADNIKI: olej z pestek dyni tłoczony na zimno, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.
Wartość odżywcza 100 ml:
Wartość energetyczna (energia)
3389 kJ/824 kcal
Tłuszcz, w tym:
91,6 g Kwasy tłuszczowe nasycone
17,1 g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone
30,7 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone
43,8 g Węglowodany, w tym:
0 g cukry
0 g Białko
0 g Sól
0 g Pozostałe:
Omega-6 (kwas linolowy) 43,4 g
Omega-9 (kwas oleinowy) 29,9 g
UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Miejsce pochodzenia: UE.