Opis produktu
Olej z wiesiołka uzyskiwany jest z nasion wiesiołka metodą tłoczenia na zimno. Posiada delikatny smak i zapach. Może być wykorzystywany do sporządzania surówek i sałatek, a także jako dodatek do dań mięsnych i rybnych podawanych na zimno. Olej z wiesiołka charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych, do których należą kwasy omega-6. Kwasami z rodziny omega-6 są: kwas linolowy (LA) oraz kwas gamma-linolenowy (GLA) zawarte w oleju z wiesiołka. Kwas linolowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 g LA dziennie. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
SKŁADNIKI: olej z nasion wiesiołka tłoczony na zimno, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.
Wartość odżywcza 100 ml:
Wartość energetyczna (energia)
3418 kJ/831 kcal
Tłuszcz, w tym:
92,4 g kwasy tłuszczowe nasycone
7,5 g kwasy tłuszczowe jednonienasycone
8,9 g kwasy tłuszczowe wielonienasycone
76,0 g Węglowodany, w tym:
0 g cukry
0 g Białko
0 g Sól
kwas linolowy (omega-6) 68,4 g
kwas gamma-linolenowy (omega-6) 7,2 g
kwas oleinowy (omega-9) 7,8 g
UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad.
Kraj pochodzenia: Polska.